miercuri, 11 noiembrie 2009

AUTOMUTILAREA - De ce îmi fac rău singură ?


„Mi-am făcut tăieturi atît de mari la încheieturile mîinilor,
că a trebuit să merg la spital. Atunci îi spusesem medicului
că m-am tăiat într-o sticlă, lucru adevărat de-altfel,
dar nu i-am zis că o făcusem intenţionat.”

Sorina, 17 ani.

„Îmi provoc răni de la 11 ani. Ştiam că aceasta este un
mare păcat, dar nici chiar acest gând nu m-a oprit
să-mi fac rău singură.”

Lavinia, 20 ani.

Poate şi tu cunoşti pe cineva cu un comportament asemănător cu al acestor domnişoare. Ar putea fi o colegă de şcoală, cunoscută sau chiar fratele ori sora ta. Sau poate tu eşti în această situaţie. Astăzi, în întreaga lume, mulţi oameni, în mare parte tinerii, îşi fac rău singuri în multe moduri: tăindu-se, lovindu-se, arzîndu-se etc., provocîndu-şi durere şi suferinţă.

Îşi fac rău în mod intenţionat? În trecut, mulţi oameni ar fi considerat un asemenea comportament o modă excentrică sau o oarecare sectă. În ultimii ani însă, se cunosc tot mai multe despre automutilare, iar medicii clinicieni spun că fenomenul ia amploare.
Deşi este rareori fatală, automutilarea este periculoasă. Drept exemplu poate servi cazul lui Anei : „Cînd mă tai folosesc o lamă; am ajuns de două ori la spital, iar odată chiar la urgenţă.” Ca mulţi alţii care suferă de această tulburare, Ana a continuat să-şi facă rău singură chiar şi cînd a devenit adultă. „Fac asta de la 15 ani, iar acum am 30”, mărturiseşte ea.

Cine se automutilează? Cei care practică automutilarea fac parte din mai multe categorii. Unii provin din familii cu probleme, alţii însă din familii fericite şi stabile. Unii dintre ei au rezultate slabe la învăţătură, mulţi însă, sînt elevi foarte buni. De regulă, este dificil de depistat persoanele cu un astfel de comportament, deoarece ele îşi ascund suferinţa. Mai mult, nu toţi îşi fac rău în aceeaşi măsură; unii practică automutilarea mai rar, alţii – cam de două ori pe zi. Este interesant faptul că numărul băieţilor cu un astfel de comportament este în creştere, însă totuşi, această practică se observă cu precădere în rîndul tinerelor adolescente.
Chiar dacă sînt atît de diferite, aceste persoane au şi ceva în comun. Adolescenţii care se automutilează, se simt adesea slabi, nu reuşesc să-şi exprime sentimentele, se simt singuri sau neglijaţi, sînt anxioşi şi au un respect de sine scăzut.
La prima vedere s-ar părea că această descriere s-ar potrivi aproape oricărui tînăr care, în timp ce se maturizează, se confruntă cu temeri şi sentimente de nesiguranţă. Însă pentru persoana care se automutilează, lupta este deosebit de dificilă. Deoarece, cînd se destăinuieşte unui prieten, nu reuşeşte să-şi exprime sentimentele ce o frămîntă, presiunile de la şcoală, responsabilităţile de la serviciu sau conflictele din familie par să o copleşească. Şi pentru că nu mai vede nici o soluţie, iar tensiunea pare de nesuportat, în cele din urmă descoperă un lucru: rănindu-se fizic, chinul sufletesc devine mai suportabil, şi cel puţin pentru un moment, simte că poate merge mai departe. Este ca şi în cazul cînd ai o durere chinuitoare simţi nevoia să recurgi la o altă durere fizică, doar ca s-o uiţi pe cea dintîi. Iată de ce o astfel de persoană a spus că automutilarea este „un medicament pentru temerile mele”.

Metodă de luptă contra stresului. Cei care nu cunosc nimic despre această tulburare ar putea crede că o persoană care îşi face rău singură încearcă de fapt să se sinucidă. Adevărul e că de obicei, încearcă doar să pună capăt durerii, nicidecum vieţii. Prin urmare, potrivit unei lucrări de referinţă, automutilarea este mai degrabă „un colac de salvare” decît o modalitate de sinucidere.
S-a constatat că mulţi dintre cei ce-şi fac rău singuri au suferit un anumit tip de traumă, de exemplu au fost abuzaţi sau neglijaţi în copilărie. În alte cazuri poate fi un conflict în familie ori de un părinte alcoolic. La alţii cauza poate fi o boală psihică.

Ar putea fi şi alte probleme. De exemplu Gabi era victima perfecţionismului autocritic, şi chiar dacă nu făcuse greşeli grave, ea se lupta cu un sentiment exagerat de vinovăţie din cauza imperfecţiunilor ei. „Mă gîndeam că trebuie să fiu severă cu mine. În mintea mea, automutilarea nu este decît autodisciplină. Iar autodisciplinarea mea însemna să mă trag de păr, să-mi fac tăieturi şi zgȃrȃituri, să mă lovesc, să-mi fac vȃnătăi urîte şi chiar să mă pedepsesc prin a-mi ţine mîna în apă foarte fierbinte, stȃnd afară în ger sau stînd flămîndă o zi întreagă.” În cazul Gabrielei, automutilarea reflectă un dezgust profund faţă de propria persoană; „Îmi doream să sufăr pentru că mă uram foarte mult” – mărturiseşte ea.

În general, cei care îşi fac rău singuri doresc să se oprească, dar le este foarte greu. Ei au mare nevoie de înţelegerea familiei, de un prieten bun şi nu în ultimul rȃnd de un specialist care să-i ajute să renunţe la obiceiul de a-şi face rău.

Irina Novac, psiholog

4 comentarii:

  1. De asemenea, şi eu recurg la asemenea metode, dar mă întrebam dacă automutilarea vine din lipsă de atenţie. Psihologul meu aşa mi-a zis, dar aş vrea să ştiu sigur dacă este adevărat...

    RăspundețiȘtergere
  2. La fel si eu,de la varsta de13-14ani,am fost si internata psihiatrie 3saptamani,tot am continuatat sa fac acele prostii,adica sa ma automutilez sa ma lovesc si sa ma zgariu pe fata,tin sa mentionez ca am crescut la casa de copii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Promit să împărtășesc această mărturie în întreaga lume, când iubitul meu se întoarce la mine și astăzi îi mulțumesc sincer lui DR WHITE, pentru că a adus bucurie și fericire relației mele și familiei mele. Vreau să vă informez că există un vrăjitor adevărat. Nu am crezut niciodată în toate aceste lucruri până nu mi-am pierdut iubitul, am avut nevoie de ajutor până când l-am găsit pe Dr. WHITE, un mare jucător de vrăji, iar el a aruncat o vraja de dragoste asupra mea și m-a asigurat că îl voi recupera pe iubitul meu în 2 zile după aruncând vraja, 2 zile mai târziu, telefonul meu a sunat și atât de șocant iubitul meu nu m-a sunat în ultimele 3 luni. Și-a cerut scuze pentru inima frântă și a spus că este gata să fie coloana mea vertebrală pentru tot restul vieții sale alături de mine. Dr. WHITE l-a eliberat pentru a ști cât de mult îl iubesc și cât de mult îl vreau. Și a deschis ochii pentru a-și imagina cât de mult împărțim împreună. În timp ce scriu această mărturie acum, sunt cea mai fericită fată de pe pământ. Dr. WHITE vă poate ajuta, de asemenea. Trimite-i un e-mail la: (wightmagicmaster@gmail.com) sau WhatsApp-ul său la +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  4. Emri im është moise. Unë jam një burrë i martuar që kam pasur një keqkuptim me gruan time sepse nuk arritëm të lindnim asnjë fëmijë. Unë u verbova dhe fillova të abuzoja me gruan time, duke i thënë se ajo ishte shkaku i gjithë problemit tonë. Por kurrë nuk e dija se dikush tjetër ishte shkaku i problemit tim familjar. Një ditë po mendoja për gjërat dhe gati sa nuk i telefonova gruas sime për ta pyetur se nga vinin problemet tona. Ajo kurrë nuk dinte çfarë të thoshte, si një burrë që nuk mund të duroj më, kështu që ia shpjegova një miku që më prezantoi me një njeri shpirtëror të quajtur Dr. Fady i cili do të më jepte një zgjidhje që nuk mund ta besoja. do të funksionojë për mirë në familjen time. Kontaktova me njeriun shpirtëror, i shpjegova situatën dhe ai më tha gjërat që duheshin për sakrificë. Pas një muaji punë, gruaja ime mbeti shtatzënë dhe unë isha shumë e lumtur për këtë, sepse kjo ishte gjithçka që prisja falë Dr. Fady për gjënë e madhe që bëri për familjen time. Mos u shqetësoni për problemet tuaja të jetës, kontaktoni Dr. Fady në Whatsapp: +2349039422406 ose me email: drfady720@gmail.com

    Ju gjithashtu mund ta kontaktoni atë për magjitë e mëposhtme

    magjia e dashurisë
    magji e lotarisë
    magjia e hakmarrjes
    magji e mbrojtjes
    Drejtshkrim për kancerin
    Drejtshkrim për të rikthyer ish-burrin/të dashurin/të dashurën tuaj
    Drejtshkrim për abort
    Unazat magjike për fuqitë për të urdhëruar gjërat të ndodhin
    dhe çdo gjë tjetër që ju shqetëson në jetë

    RăspundețiȘtergere