luni, 16 mai 2011

DICTIONAR PSIHOLOGIC

- A -
Adolescenţă - etapa de viaţă în care se petrec transformari fizice si psihologice importante, in care adolescentul cauta sa-si defineasca si sa-si afirme personalitatea.

Agarofobie – teama nejustificata pe care unele persoane o traiesc atunci cand se gasesc in locuri publice, in spatii largi, descoperite.

Agitaţie - activitate precipitată, dezordonată a cuiva aflat într-o situaţie tensionată la care nu reuşeşte să găsească un răspuns potrivit.

Anamneza – ansamblu de informatii culese de catre psiholog de la client si anturajul acestuia, referitoare la dificultatea sa.

Angoasa – frica dusa la extrem, frica irationala. Este impresia unui pericol vagi minent in fata caruia ramai dezarmat si neputincios.

Anxietate – stare afectiva caracterizata printr-un sentiment de insecuritate, tulburare, difuz.

Apatie – indolenta, lipsa de energie, aparenta insensibilitate la stimularile afective.

Astenie – lipsa sau slabire a fortelor. De obicei se asociaza cu stare de oboseala permanenta pe care odihna nu o poate face sa dispara.

- B -
Brainstorming – tehnica de grup bazata pe metoda asociatilor libere, vizand ddescoperirea de idei noi si originale in legatura cu o problema determinata.

Bulimie – apetit excesiv care il face pe subiect sa manance in mod exagerat. Bulimicul cauta sa umple un gol afectiv in mod inconstient.

- C -
Ciclotimie – dispozitie care evolueaza, fazic, intre veselie si tristete. Se pot termina cu psihoza maniaco-depresiva.

Clastomanie – impulsie morbida de a distruge.

Claustrofobie – teama de spatii inchise.

Cleptomanie- impulsie morbida de a fura fara necesitate.

Compensare – actiune de contrabalansare a unei deficiente.

Complex – ansamblu de tendinte inconstiente care determina atitudinile unui individ, comportamentele sale, visele sale. Este o combinatie de trasaturi personale, sentimente, de atitudini afective contradictorii, practic intoteauna inconstiente.

Complex de inferioritate – sentiment de insuficienta. De cele mai multe ori se manifesta prin comportamente de laudarosenie, tachinare, brutalitate, despotism sau se exprima prin idei depresive.

Compulsie – tendinta impetuoasa de a savarsi un act.

Conflict interior - situatie in care esti in fata a doua lucruri opuse (dorinte, alternative, solutii) intre care trebuie sa alegi.

Consiliere - intervenţie a psihologului de a clarifica problema prezentă cu care a venit pacientul şi a-l asista pe acesta în depăşirea ei.

- D -
Delir – dezordine a gandirii care face ca faptele imaginare sa fie luate drept reale.

Deplasare – mecanism psihologic prin care o emotie este transferata de la obiectul sau la unul de substitutie.

Depresie – stare caracterizata prin tristete si o scadere a tonusului si energiei.
Disonanta cognitiva – idispozitie psihica datorata partajarii intre doua idei contrarii.

- E -
Empatie – capacitatea de transpunere in situatia altuia, de a trai emotiile acestuia.

Extraversiune – tendinta de a se orienta spre exterior, de a isi exprima sentimentele.

- F -
Fabulatie – relatarea unor fapte imaginare ca find reale.

Fixatie – atasament excesiv fata de o persona, un obiect sau o reprezentare inconstienta.

Fobie – teama irationala si obsedanta referitoare la anumite obiecte sau situatii.

Frica - sentiment de teamă pe care-l trăieşti în prezenţa sau la gândul unui pericol.

Frigiditate - imposibilitate pentru o femeie de a trai senzatii voluptoase in timpul unui act sexual.

Frustare – lipsă a satisfacţiei atunci când în calea realizării unei dorinţe apare un obstacol.

- G -
Gelozie - stare care apare din teamă că o persoană iubită să nu o prefere pe alta în locul nostru. Copilul mic este gelos pe oricine cu care împarte iubirea mamei (mai ales pe fraţiori sau surori), iar la adult putem vedea cazuri de gelozie patologică.

- H -
Hiperemotivitate - tendinta de a reactiona exagerat la evenimente.

Hipnoza – stare apropiata de somnul partial, provocata in mod artificial prin fixarea atentiei unui obiect stralucitor si prin sugestie, stare in care subiectul ramane capabil sa asculte de undele oridine date de hipnotizator

- I -
Idee fixa – idee permanenta, preocupanta, obsedanta, care rezista analizei intelectuale si de care subiectul nu poate scapa.

Identificare – mecanism psihologic inconstient prin care un individ isi modeleaza conduita pentru a semana altei persoane.

Impas existential - stare de dificultate în depăşirea unei probleme de viaţă în care persoană simte că nu are resursele de a–i face faţă, apelând de aceea la un ajutor specializat.

Impotenta – imposibilitatea de a savarsi un act sexual, din lipsa de erectie. Impotenta pe fond psihologic poate fi legata de teama de esec sexual, de atitudinea femeii (ironica, rezervata) sau de o educatie severa. Impotenta nevrotica survine la persoane emotive care nu si-au lichidat teama infantila de castrare si care se simt culpabilizate de experienta sexuala.

Inadaptare - simţi această stare când nu eşti integrat în mediul social, profesional, şcolar sau familial în care trăieşti. E însoţită de o stare de disconfort şi izolare care te face ineficient.

Intuitie – intelegere imediata si irationala a realului.

Ipohondrie – preocupare excesiva a unei persoane de starea sanatatii sale.

Isterie – nevroza care se exprima corporal.

- M -
Manie – stare de excitatie psihomotorie si de exaltare psihica, asociata cu logoree, euforie, si turbulenta.

Maturizare - transformări care în plan psihologic au ca efect formarea personalităţii adulte.

Megalomanie - supraestimare deliranta a propriilor capacitati.

- N -
Neurastenie – stare nevrotica in care oboseala constituie principalul simptom.

Nevroza – tulburare mentala care nu atinge facultatile esentiale ale personalitatii.

- O -
Obezitate - exces ponderal. Din punct de vedere psihologic se dezvolta pe un fond de insecuritate afectiva.

Obsesie – preocupare intelectuala sau afectiva care asediaza constiinta.

- P -
Panica – spaima subita si adesea neintemeiata.

Patologic - este ceea ce trece de normal în sfera anormalului (din punct de vedere statistic) şi în plus produce suferinţa omului.

Proiectie – mecanism psihologic de aparare a Eului, constand in a-i atribui in mod inconstient altcuiva si, cel mai adesea, de a percepe in lumea exterioara propriile impulsii, idei, intentii, conflicte interioare.

Psihanaliza – metoda de tratament al tulburarilor mentale, metoda care se bazeaza pe investigatia psihologica, abisala, devenind « stiinta a inconstientului ».

Psihiatru - medic specializat în diagnosticarea şi tratamentul maladiilor mentale.

Psiholog - persoană acreditată să lucreze într-unul din domeniile psihologiei.

Psihoterapeut - persoană specializată în aplicarea unei metode de psihoterapie specifice în scopul obţinerii unor efecte de restructurare şi echilibrare durabilă a personalităţii pacientului.

Psihoterapie – aplicare metodica a unor tehnici determinate, pentru restabilirea echilibrului afectiv al unei persoane.

Psihoza – maladie mentala grava, caracterizata printr-o pierderea contactului cu realul si alterarea funciara a legaturii interumane, cauza de inadaptare sociala a subiectului.

- R -
Rationalizare - justificare a unei conduite a carei motive autentice sunt ignorate.

Refulare – mecanism psihologic inconstient de aparare al Eului, prin care sentimentele, amintirile si impulsiile neplacute sau in dezacord cu persoana sociala sunt mentinute in afara campului constiintei.

- S -
Schizofrenie – stare patologica definita printr-o ruptura de contact cu lumea inconjuratoare, retragerea din realitate, precum si printr-o gandire autista.

Singurătate - preferinţă sau constrângere a unei persoane să trăiască singură, însoţită fie de o stare normală, fie de stări depresive şi izolare (mai ales la persoane de vârsta a treia).

Situatie de criza - perioada de dezechilibru prin care poate trece un om, un cuplu sau o familie în urma unui eveniment major (pierderea cuiva drag, divorţ, căsătorie, naşterea unui copil, relaţii extramaritale, şomaj, boală cronică, etc.).

Stres – stare in care se gaseste un organism amenintat de dezechilibru sub actiunea unor agenti sau conditii care pun in pericol mecanismele sale homeostatice.

Sublimare – derivarea unei energi instinctuale catre un scop social elevat.

Substitutia – inlocuirea unui obiect prin altul sau a unei activitati prina alta, analoaga. Substitutia da iluzia a satisfacerii unei nevoi fara a o potoli.

Succes - sentimentul că eşti valoros în urma unei realizări pe care o ai; fiecare trăieşte această stare în funcţie de aşteptările sale şi rezultatele obţinute

Sugestibilitate – aptitudine de a primi sugestii, adica de a reactiona la un semnal in mod masinal, fara participarea activa a vointei.

- T -
Tabu – caracter interzis si sacru al unui obiect.

Transfer – raport al unei deprinderi dobandite intr-un domeniu asupra unei activitati similare. Proces psihologic legat de automatismele repetitiei, care tinde sa reporteze asupra unor persoane sau obiecte, in aparenta neutre, emotii si atitudini din copilarie. In practica psihanalitica, relatie afectiva pe care pacientul o stabileste cu psihanalistul, relatie nedaptata la situatia terapeutica reala si determinata de structuri anacronice.

Timiditate - fel de a fi al persoanei care are puţină încredere în sine, se emoţionează uşor, este inhibată.

- V -
Vulnerabilitate - sensibilitate a persoanei la anumite comportamente ale celorlalţi (de ex. sensibilitatea de a fi criticat, de a fi respins, la eşec, de a fi umilit).

Un comentariu:

  1. Emri im është moise. Unë jam një burrë i martuar që kam pasur një keqkuptim me gruan time sepse nuk arritëm të lindnim asnjë fëmijë. Unë u verbova dhe fillova të abuzoja me gruan time, duke i thënë se ajo ishte shkaku i gjithë problemit tonë. Por kurrë nuk e dija se dikush tjetër ishte shkaku i problemit tim familjar. Një ditë po mendoja për gjërat dhe gati sa nuk i telefonova gruas sime për ta pyetur se nga vinin problemet tona. Ajo kurrë nuk dinte çfarë të thoshte, si një burrë që nuk mund të duroj më, kështu që ia shpjegova një miku që më prezantoi me një njeri shpirtëror të quajtur Dr. Fady i cili do të më jepte një zgjidhje që nuk mund ta besoja. do të funksionojë për mirë në familjen time. Kontaktova me njeriun shpirtëror, i shpjegova situatën dhe ai më tha gjërat që duheshin për sakrificë. Pas një muaji punë, gruaja ime mbeti shtatzënë dhe unë isha shumë e lumtur për këtë, sepse kjo ishte gjithçka që prisja falë Dr. Fady për gjënë e madhe që bëri për familjen time. Mos u shqetësoni për problemet tuaja të jetës, kontaktoni Dr. Fady në Whatsapp: +2349039422406 ose me email: drfady720@gmail.com

    Ju gjithashtu mund ta kontaktoni atë për magjitë e mëposhtme

    magjia e dashurisë
    magji e lotarisë
    magjia e hakmarrjes
    magji e mbrojtjes
    Drejtshkrim për kancerin
    Drejtshkrim për të rikthyer ish-burrin/të dashurin/të dashurën tuaj
    Drejtshkrim për abort
    Unazat magjike për fuqitë për të urdhëruar gjërat të ndodhin
    dhe çdo gjë tjetër që ju shqetëson në jetë

    RăspundețiȘtergere