duminică, 8 mai 2011

Paşi către stabilirea intimităţii


1. Comunicarea: Comunicarea contribuie foarte mult la consolidarea unei relaţii. Prin comunicare începi să cunoşti pe cineva într-un mod mai profund, începi să descoperi cum este acea persoană, ce gȃndeşte, ce simte, ce doreşte. O comunicare de calitate conduce în mod natural la o mai bună înţelegere a sexului opus.

O comunicare proastă înrăutăţeşte relaţiile. Datele unor sondaje arată că, motivul numărul unu poe lista motivelor de divorţ, îl reprezintă scurtcircuitul comunicării în cuplu. Poate că acesta este unul din motivele din cauza căruia cuplurile reuşesc atȃt de greu să creeze o relaţie în care ambii parteneri să fie mulţumiţi. Intimitatea este un rezultat al comunicării deschise şi de calitate.

Trei nivele de comunicare care duc la intimitate



În comunicare putem identifica trei nivele de intimitate. Pentru a avea o comunicare care consolidează şi menţine intimitatea, trebuie să le înţelegem pe toate trei.

a. Nivelul superficial: la acest nivel putem avea conversaţiidespre vreme şi alte nimicuri. Acesta ne este de folos doar ca punct de plecare pentru celelalte nivele.

b. Nivelul intereselor comune: La nivelul acesta conversaţia se centrează pe interesele comune cum ar şcoala, politica, maşinile, moda, etc. Implică o deschidere mai mare fiindcă a discuta despre interesele şi pasiunile noastre presupune o anumită transparenţă. Ajunşi la acest nivel suntem pe cale de a construi o intimitate şi o cunoaştere mai profundă.

c. Nivelul sufletesc: La nivelul acesta ajungem la o deschidere totală. Discutăm despre sentimentele noastre cele mai adînci, despre descurajări, bucurii, temeri...împărtăşim chiar credinţele, convingerile şi pasiunile vieţii noastre. La acest nivel sufletul nostru vine în contact cu sufletul celuilalt într-un mod dinamic şi astfel, între cele două suflete se poate stabili o comuniune adevărată. Astfel de vulnerabilitate şi deschidere este posibilă şi indicată numai atunci cȃnd respectul, încrederea, acceptarea necondiţionată şi devotamentul sunt elementele cheie în relaţie. De aceea acest nivel de comunicare nu este posibil dacă lipsesc următoarele elemente cheie în consolidarea intimităţii.

2. Respectul: A dovedi respect faţă de cineva înseamnă a trata acea persoană în modul în care vrei să fii tu însuţi tratat. Dacă ne respectăm partenerul/partenera, îi comunicăm că preţuim sentimentele şi convingerile lui/ei. Când ajungem la nivelul sufletesc de comunicare, este foarte important să respectăm cealaltă persoană şi să nu ne batem joc de secretele pe care ni le-a încredinţat.
Să luăm un exemplu: Dacă respectăm o persoană, atunci respectăm şi limitele pe care ea le-a stabilit în domeniul sexual, şi standardele pe care le are cu privire la o relaţie fizică. O persoană care te respectă, te ascultă, şi îi pasă de sentimentele tale. Orice persoană care te respinge pe motiv că nu îţi pasă de nevoile sale sexuale face dovada orientării totale spre sine. Respectul deschide uşa spre comunicarea sufletească.

3. Dedicarea: Dedicarea cere muncă şi sacrificiu. Poţi să cunoşti cu adevărat persoana căreia îi eşti dedicat. Din moment ce acea persoană îţi este dedicată la rândul ei, teama şi nesiguranţa dispar. Dedicarea creează un mediu plin de siguranţă în care poţi cunoaşte adevărata personalitate a celuilalt şi în care poţi scoate la iveală, adevărata ta personalitate.

O relaţie bazată pe dedicare între doi oameni asigură cel mai bun mediu pentru dezvoltarea intimităţii. Într-un sondaj realizat pe scară largă cu scopul de a afla ce fel de cupluri se bucură de o intimitate profundă şi de o relaţie fizică satisfăcătoare, rezultatul a fost surprinzător pentru cei mai mulţi. Cei care au avut cel mai ridicat punctaj au fost acele cupluri dedicate unei relaţii monogame. Anii în care s-au dedicat unul altuia, şi au descoperit numeroase faţete ale persoanei iubite au deschis o uşă către o extraordinară adâncire a intimităţii în relaţia lor. Dumnezeu a conceput o căsătorie bazată pe o astfel de dedicare, şi din acest motiv, a rezervat relaţiilor sexuale cadrul intim şi sigur al căsătoriei. Pentru cei care nu au fost martorii unei astfel de intimităţi în familiile din care provin ar trebui să fac observaţia că nu căsătoria în sine este de vină. Încercarea cea mai mare o constituie punerea în practică a elementelor despre care tocmai am vorbit şi anume: comunicarea, respectul şi dedicarea.

În relaţia fiecărui cuplu există teama de respingere şi durerea pricinuită de aceasta. Cui i-ar plăcea să rişte să fie respins ? Dedicarea exprimă faptul că dragostea din cadrul relaţiei este atât de puternică încât nu mai există loc pentru respingere. Desigur, este de dorit ca bucuria contactului fizic să existe în cadrul unei relaţii intime şi bazată pe dedicare. Astfel, datorită dedicării lor unul faţă de celălalt, între parteneri n-ar mai exista teama de a nu reuşi să atingă anumite standarde. De asemenea s-ar micşora doza de nesiguranţă din cadrul relaţiei, pentru că n-ar mai exista ameninţarea de a fi respins.

Concluzie:

Dorinţa noastră de intimitate, de a fi împreună cu acea ”persoană deosebită”, se va manifesta în mod continuu. Tânjim după o astfel de relaţie şi sperăm mereu că o vom avea. Dar după ce am văzut atâtea relaţii cărora le lipseşte nivelul de intimitate pe care ni l-am dori noi, am putea deveni puţin pesimişti sau blazaţi.

Vom putea evita însă sindromul ”dimineţii-de-după” pe măsură ce ne orientăm atenţia asupra elementelor care conduc la intimitate. Acele elemente ne vor ajuta să dezvoltăm relaţia cu persoana iubită, în toate cele cinci aspecte: emoţional, intelectual, fizic şi spiritual.


Irina Novac, psiholog

2 comentarii:

  1. Emri im është moise. Unë jam një burrë i martuar që kam pasur një keqkuptim me gruan time sepse nuk arritëm të lindnim asnjë fëmijë. Unë u verbova dhe fillova të abuzoja me gruan time, duke i thënë se ajo ishte shkaku i gjithë problemit tonë. Por kurrë nuk e dija se dikush tjetër ishte shkaku i problemit tim familjar. Një ditë po mendoja për gjërat dhe gati sa nuk i telefonova gruas sime për ta pyetur se nga vinin problemet tona. Ajo kurrë nuk dinte çfarë të thoshte, si një burrë që nuk mund të duroj më, kështu që ia shpjegova një miku që më prezantoi me një njeri shpirtëror të quajtur Dr. Fady i cili do të më jepte një zgjidhje që nuk mund ta besoja. do të funksionojë për mirë në familjen time. Kontaktova me njeriun shpirtëror, i shpjegova situatën dhe ai më tha gjërat që duheshin për sakrificë. Pas një muaji punë, gruaja ime mbeti shtatzënë dhe unë isha shumë e lumtur për këtë, sepse kjo ishte gjithçka që prisja falë Dr. Fady për gjënë e madhe që bëri për familjen time. Mos u shqetësoni për problemet tuaja të jetës, kontaktoni Dr. Fady në Whatsapp: +2349039422406 ose me email: drfady720@gmail.com

    Ju gjithashtu mund ta kontaktoni atë për magjitë e mëposhtme

    magjia e dashurisë
    magji e lotarisë
    magjia e hakmarrjes
    magji e mbrojtjes
    Drejtshkrim për kancerin
    Drejtshkrim për të rikthyer ish-burrin/të dashurin/të dashurën tuaj
    Drejtshkrim për abort
    Unazat magjike për fuqitë për të urdhëruar gjërat të ndodhin
    dhe çdo gjë tjetër që ju shqetëson në jetë

    RăspundețiȘtergere
  2. VORAȚI EFICIENT URGENT PENTRU A AJUTA LA READUCEREA FOSTA IUBITĂ ȘI LA SALVAREA CĂSĂTORIEI

    Salutare tuturor, numele meu Elaine Owen sunt atât de copleșită de bucurie, datorită Dr.saguru, soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie cu câțiva ani în urmă și am fost foarte devastată pentru că nu i-am greșit niciodată, am rămas cu cei doi copii ai mei și un job care plătește puțin. Aproape că am renunțat până când am văzut o mărturie online despre Dr.saguru despre cum a ajutat o mulțime de oameni, așa că l-am contactat surprinzător la 24 de ore după ce am făcut ceea ce mi-a cerut doctorul să fac, soțul meu s-a întors a doua zi după vrajă. eu să-l iert și am promis să nu plec niciodată. soțul meu s-a întors de 6 luni și nu am avut niciodată probleme, mă bucur că nu m-am îndoit de dr. saguru acum sunt sigur că poate rezolva orice probleme cu ajutorul rapid, îl puteți contacta și pentru ajutor
    acum. E-mail: saguruu087@gmail.com sau whatsApp +12098373537

    RăspundețiȘtergere