marți, 10 mai 2011

Divorţul şi copiii


Multor părinţi li se pare, că divorţând, îi privează pe copii, pe viitor de probleme, dar deseori sporesc sentimentul de insucces şi provoacă căderi morale.

Pentru a trece mai uşor peste trauma divorţului, copilul trebuie să păstreze pe cȃt posibil relaţii satisfăcătoare atât cu tata, cât şi cu mama. Discutând cu clientul care se află în procesul de divorţ, este important ca acesta să fie orientat spre faptul ca părintele care va trăi separat de copil (deseori acesta este tatăl), să participe maximum la educarea lui. Din fericire, sunt tot mai puţine femei care insistă asupra limitării contactelor copilului cu tatăl, plecat din familie, pentru că acesta din urmă „să nu-l influenţeze negativ”. Acest lucru este clar vizibil îndeosebi în situaţiile când apare „un tată nou”, adică mama se recăsătoreşte. Consilierul poate să discute cu clientul, în mod special, cum să organizeze pentru copil situaţia cu „doi tătici”, pentru a nu crea o problemă în plus acestuia. În această situaţie foarte mult depinde de părinţi: dacă ei nu se vor învinovăţi reciproc şi nu-l vor monta pe copil împotriva celuilalt, fiind cu el foarte sinceri, copilul se va acomoda destul de uşor.

Din păcate, părinţilor deseori li se pare că ascunzând divorţul de copil până în ultimul moment, ei cred că îl protejează de emoţii şi frământări în plus. În acest caz, consilierul-psiholog îi arată clientului ce anume simte şi trăieşte cu adevărat copilul. Deseori chiar însuşi comportamentul copilului – susceptibilitatea sporită, irascibilitatea, indispoziţia - indică faptul că ceva se întâmplă în sufletul lui. În cazul lipsei de informaţie despre ceea ce-i frământă pe părinţi, chiar şi cel mai mic copil va intui că se petrece ceva în neregulă, deseori imaginându-şi situaţia mult mai îngrozitoare decât este în realitate. Trebuie să li se explice părinţilor că copiii percep evenimentele orientându-se după reacţiilor adulţilor. Astfel, dacă mama percepe evenimentul ca pe o tragedie, este de aşteptat ca şi copilul să simtă la fel. Din acest punct de vedere părinţii, cel puţin pentru binele copilului, nu trebuie să se fixeze asupra aspectelor negative ale situaţiei trăite.

Deseori se pune problema modului de a-i comunica mai eficient copilului despre ceea ce se întâmplă. Ceea ce ei trebuie să audă ar putea să sune în felul următor: “Nouă, mamei şi tatei, ne este dificil să locuim împreună şi am decis să stăm separat unul de celalat, dar sperăm, că acest fapt n-o să aibă consecinţe negative asupra relaţiilor dintre noi. Ambii te iubim foarte mult şi vom continua să te iubim la fel de mult ca şi mai înainte”. Ultima frază este deosebit de importantă, deoarece pentru copil relaţia lui cu părinţii are o semnificaţie deosebită. Mai ales că temerile şi trăirile legate de divorţ, sunt determinate, în mare măsura, de vârsta copilului şi la o anumită etapă a vieţii copii sunt chiar predispuşi să-şi asume vina pentru ceea ce se întâmplă.

Organizarea contactelor copilului cu ambii părinţi, după divorţ, este o sarcină deosebit de importantă. Prin multitudinea de discuţii şi dezbateri care au avut loc în anii precedenţi în Occident, s-a ajuns la concluzia că tendinţa de a echilibra aportul în educarea copiilor părinţilor divorţaţi este întrutotul spre binele copilului.

Irina Novac, psiholog

2 comentarii:

  1. Buna ziua ma numesc Sophia Peter din Statele Unite. Sunt aici pentru a depune mărturie despre o mare și puternică casetă de vrăji numită preot jungunu, am fost atât de confuză și devastată când iubitul meu m-a părăsit pentru o altă fată. Aveam nevoie de el înapoi cu disperare, pentru că îl iubeam atât de mult. Așa că m-a ajutat să arunc o vraja de dragoste de întoarcere asupra soțului meu și tocmai în 48 de ore soțul meu s-a întors la mine plângând și cerându-mi iertarea. preotul jungunu l-a eliberat să știe cât de mult am iubit și l-am dorit înapoi. Și El a deschis, de asemenea, ochii pentru a imagina câtă dragoste avem în comun. Pe măsură ce scriu această mărturie acum sunt cea mai fericită femeie de pe pământ. Vreau să recomand această mare casă de vrăjă oricărui care are nevoie cu adevărat de o soluție urgentă pentru o distrugere a dragostei Trimiteți un e-mail la; drjungunusolutionspell@gmail.com. Sau Ce-Aplicați telefonul său. + 2348032517618.

    RăspundețiȘtergere
  2. Emri im është moise. Unë jam një burrë i martuar që kam pasur një keqkuptim me gruan time sepse nuk arritëm të lindnim asnjë fëmijë. Unë u verbova dhe fillova të abuzoja me gruan time, duke i thënë se ajo ishte shkaku i gjithë problemit tonë. Por kurrë nuk e dija se dikush tjetër ishte shkaku i problemit tim familjar. Një ditë po mendoja për gjërat dhe gati sa nuk i telefonova gruas sime për ta pyetur se nga vinin problemet tona. Ajo kurrë nuk dinte çfarë të thoshte, si një burrë që nuk mund të duroj më, kështu që ia shpjegova një miku që më prezantoi me një njeri shpirtëror të quajtur Dr. Fady i cili do të më jepte një zgjidhje që nuk mund ta besoja. do të funksionojë për mirë në familjen time. Kontaktova me njeriun shpirtëror, i shpjegova situatën dhe ai më tha gjërat që duheshin për sakrificë. Pas një muaji punë, gruaja ime mbeti shtatzënë dhe unë isha shumë e lumtur për këtë, sepse kjo ishte gjithçka që prisja falë Dr. Fady për gjënë e madhe që bëri për familjen time. Mos u shqetësoni për problemet tuaja të jetës, kontaktoni Dr. Fady në Whatsapp: +2349039422406 ose me email: drfady720@gmail.com

    Ju gjithashtu mund ta kontaktoni atë për magjitë e mëposhtme

    magjia e dashurisë
    magji e lotarisë
    magjia e hakmarrjes
    magji e mbrojtjes
    Drejtshkrim për kancerin
    Drejtshkrim për të rikthyer ish-burrin/të dashurin/të dashurën tuaj
    Drejtshkrim për abort
    Unazat magjike për fuqitë për të urdhëruar gjërat të ndodhin
    dhe çdo gjë tjetër që ju shqetëson në jetë

    RăspundețiȘtergere